БЪРБОРилНИЦА

Логопедичен кабинет и детска работилница на Илиян Стойчев (логопед с втора специалност - начален учител).

Към началната страница.

Няколко думи към родителите на деца, постъпващи в първа група на детската градина:

Родителите познават най-добре детето си. Сравняват го с връстниците му, както и с неговите каки и батковци, когато са били на неговата възраст. Щом забележат, че то не иска да говори, не може да говори или не може да говори разбираемо за околните. И има да го наречем закъсняло езиково развитие. Тежки характер и поведение (често се инати, налага се, трудно се съсредоточава). Трябва да се консултират със специалисти и да се работи индивидуално с детето по изпреварващо развитие на знанията и уменията, които ще изискват от него в детската градина и училището.

Когато в детската градина знаят, че детето работи с логопед също са оптимистични за бъдещето му.

През годините заедно с родители сме работили здраво с деца и те реагират ведро, когато изискват от тях да направят неща, които са им лесни. За особеностите в характера и поведението им се знае само у дома. Други, дори да продължават да са по-буйни и/или по-трудно да се съсредоточават, се справят прилично със задълженията си в детската градина и училището. Разговорите за тях се водят само за поведението им, а не и за справянето им с учебния материал.

Всяка година при мен идват ученици, които имат проблеми със справянето в училище (затруднения с писането, четенето или смятането, ученето като цяло). Те, според родителите си, не са имали никакви проблеми в детската градина. Не са посещавали логопед или логопедът ги е взимал в отсъствието на родителите и са се научили да произнасят правилно нарушените звукове. Ще е полезно на един по-късен етап да сте сигурни, че детето Ви покрива с лекота уменията, необходими за добра начална училищна готовност.

Първите пет години от живота се определят от специалистите като “години на чудесата”. Изследванията на физиолозите показват, че функциите на централната нервна система лесно се поддават на тренировка именно в периода на своето естествено формиране. Без тренировка развитието на тези функции се задържа и дори може да се забави завинаги.

Към началната страница.