БЪРБОРилНИЦА

Логопедичен кабинет и детска работилница на Илиян Стойчев (логопед с втора специалност - начален учител).

Към началната страница.

Към 13 - 19 годишните

Работя основно с деца до четвърти клас. Но всяка година има и по някои от 13-19 годишните. Те са хора, които имат потребност да се усъвършенстват и идея какви искат да станат в бъдеще (професии като актьорската, пеене, журналистика или други изискващи ясна дикция). Най-често изговарят неправилното (устно) звук Л - в сричките: ла, ло, лу, лъ (което звучи като "уъ"). Много по-рядко някой произнася "по-френски" звук Р или има проблеми със звуковете от групите с, з, ц, и/или ш, ж, ч. Все леки и лесни за преодоляване затруднения.

За месец - два посещават логопеда. Поставяме затрудняващите ги звукове и полагаме основата на автоматизацията им. Свършват работата си и се заемат с по-съществени неща.

Идват и младежи, които имат проблеми в плавността на говора ("запъват се, заекват") - с тях правим упражнения за овладяване и подобряване на речевото дишане. Както и някои стратегии за по-добро представяне, когато се налага да четат и говорят пред целия клас или пред непознати. С разбиране и уважение към личността им постигаме известно подобрение, но за съжаление не е по силите ми да гарантирам корекция. Възможно е след по-тежък стрес (или дори силни положителни емоции) плавността на говора да се влоши. Оптимистичното е, че с напредване на годините психиката укрепва и повечето успяват да контролират достатъчно добре говора си, за да нямат особени проблеми в общуването.

Последната група тийнейджъри, с които ми се случва да работя са с нарушена артикулация, причинена от неправилно подреждане на зъбите или проблеми със захапката. След сваляне на ортодонтските апаратчета те обикновено с лекота усвояват постановката и автоматизацията на нарушените звукове.

Към началната страница.